Aké jedlo by ste mali ochutnať na Islande? Aké sú typické miestne jedlá a ako sa Islanďania bežne stravujú?
Vyhľadávanie ubytovania na Islande
Islandská kuchyňa
Podobne ako ostatné škandinávske kuchyne, ani islandská kuchyňa nepoužíva veľa korenín a byliniek. Miestna kuchyňa nie je známa svojimi výraznými chuťami. V posledných rokoch sa jej však venuje čoraz viac pozornosti.
Najčastejšie sa tu stretnete s rôznymi druhmi rýb a morských plodov, jahňacím mäsom, zemiakmi a skyrom (fermentovaný mliečny výrobok).
Ryby a morské plody sa na Islande pripravujú na nespočetné množstvo spôsobov. Môžete sa stretnúť napríklad so sušeným rybím mäsom. Island je tiež neslávne známy svojím národným jedlom "hákarl" alebo fermentovaným žraločím mäsom, ktoré sa zapíja rascovou pálenkou. Ak sa ho odvážite ochutnať, očakávajte veľmi špecifickú vôňu a chuť tohto pokrmu.
Okrem rýb sa v reštauráciách bežne stretávame s jahňacím mäsom a tiež s veľrybím mäsom, konkrétne s máloplutvými veľrybami, ktoré vyvolalo veľa kontroverzií.
Čo sa týka mliečnych výrobkov, za ochutnanie určite stojí skyr, kyslý mliečny výrobok podobný jogurtu. Podobne ako jogurt sa na Islande konzumuje v neochutenej forme (biely) alebo s rôznymi ovocnými príchuťami. V poslednom čase si našiel cestu aj na pulty českých supermarketov.
Ako sa stravovať ako domáci
Veľmi obľúbeným a najmä lacným spôsobom stravovania sú už spomínané párky v rožku alebo "pylsur". Stánky s ich predajom nájdete v centre Reykjavíku aj na benzínových pumpách na okraji mesta. Môžete si vybrať z rôznych náplní. Najlepšie je objednať si "eina með öllu", čo znamená "jeden so všetkým". Pripravte sa na to, že zaplatíte približne 3 EUR za jeden hot dog.
Na Islande je tiež veľa reštaurácií rýchleho občerstvenia a bistier, kde sa môžete dobre najesť za relatívne nízku cenu. Môžete si vybrať medzi hamburgermi, ázijskou kuchyňou alebo "vikingským" kebabom.
Islanďan bez kávy je ako losos bez vody. V mestách nájdete množstvo útulných kaviarní, kde okrem dobrej kávy môžete ochutnať islandské pečivo alebo si dať malé občerstvenie a pozorovať dážď za oknom.
Obvyklé ceny v reštauráciách
Na Islande funguje mnoho miest cez deň ako kaviareň, večer ako reštaurácia a v neskorších hodinách ako bar, takže na jednom mieste môžete pokojne stráviť celý deň. V takýchto podnikoch môžete nájsť nižšie ceny. Stravovanie v tradičných reštauráciách však môže byť veľmi drahé. Zvyčajne môžete zaplatiť medzi 3 000 ISK a . 4 000 ISK za hlavné jedlo v reštaurácii.
Očakávajte, že zaplatíte približne 7 EUR za pivo v reštaurácii alebo bare a ešte viac za pohár vína. Hotely a penzióny zvyčajne ponúkajú raňajky, ktoré však často nie sú zahrnuté v cene ubytovania. Za raňajky si zvyčajne môžete priplatiť 9 EUR - 11 EUR.
V Reykjavíku je veľa reštaurácií, kde si môžete skutočne vychutnať jedlá z miestnych potravín. Za zmienku stoja reštaurácie ako Dill, Kex, Icelandic Fish and Chips a Fiskfelagid.