Aké jedlo by ste mali ochutnať na Malte? Aké jedlo sa najčastejšie predáva v miestnych reštauráciách?
Vyhľadávanie ubytovania na Malte
Maltská kuchyňa
Malta je už dlho do veľkej miery ovplyvnená svojou geografickou blízkosťou k Taliansku. Výsledkom je, že jej stredomorská kuchyňa je čiastočne podobná kuchyni susedného Talianska s mnohými vylepšeniami.
Na Malte si môžete vychutnať cestoviny aj pizzu v mnohých rôznych variantoch a chutiach. Pizza je naozaj vynikajúca a cestoviny sa pripravujú napríklad vo forme raviol.
Na jedálnom lístku je veľa jedál z morských plodov. Najčastejšími jedlami sú morský vlk, mečiar, tuniak a dokonca aj delfín. Okrem rýb si môžete pochutnať aj na chobotnici alebo kalmároch. Jedlá sa podávajú ozdobené a ochutené čerstvými bylinkami alebo poliate smotanovou omáčkou.
V tradičných maltských jedlách však nie je badateľný len taliansky vplyv. V minulosti boli jedlá na Malte ovplyvnené aj britskou, arabskou a dokonca aj indickou kuchyňou.
Typické maltské špeciality
Národným maltským jedlom je králik na mnoho spôsobov. Najtradičnejší je králik dusený na víne so zemiakmi a zeleninou, ale často sa podáva s cestovinami. V reštauráciách toto jedlo často nájdete pod miestnym názvom "Stuffat tal-fenek".
Králik sa bežne konzumuje aj v maltských domácnostiach, a to pri slávnostných príležitostiach aj v každodennom živote.
Ďalším veľmi rozšíreným pokrmom na Malte sú čerstvé morské ryby, na ktoré narazíte v úplne každej reštaurácii. Tuniak, mečiar a morský vlk sú bežnými rybami v tunajších vodách.
Najobľúbenejšou rybou medzi miestnymi obyvateľmi je lampuki (inde známy aj ako mahi-mahi alebo dorado). Táto veľmi chutná menšia ryba migruje okolo maltských ostrovov na jeseň, najmä od septembra do decembra, takže v tomto ročnom období si ju môžete dať čerstvo pripravenú v miestnych reštauráciách.
Medzi ďalšie tradičné maltské jedlá patria napr:
- Bragioli - hovädzia roláda pripravená na červenom víne a plnená kaparami, olivami alebo vajíčkami. Obľúbené hlavné jedlo v maltských domácnostiach,
- špagety s morským ježkom - veľmi obľúbené jedlo v reštauráciách špecializujúcich sa na morské plody. Morské ježky sú jednou z pochúťok maltskej kuchyne a najčastejšie sa podávajú so špagetami, jedlom nazývaným Spaghetti Rizzi ,
- Timpana - ide vlastne o klasické lasagne, zapečené cestoviny s mletým mäsom a bešamelom,
- Ftira - na prvý pohľad nezaujímavá chlebová hrudka, ale na prvý ochutnanie nezabudnuteľný zážitok. Po prvé, maltský chlieb sa považuje za jeden z najlepších na svete a po druhé, ftira je plnená rôznymi ingredienciami, od olív, tuniaka, kapary až po paradajky a paradajkový pretlak,
- Pastizzi - najobľúbenejšie občerstvenie alebo "keď máte chuť na niečo malé". Ide o malé vrecúška z lístkového cesta plnené čerstvým syrom ricotta, hráškom, špenátom alebo dokonca čokoládou.
Nápoje
Vápencové podložie, dostatok slnečného svetla, správny vánok a stálosť počasia zaručujú každoročne najlepšiu úrodu červeného a bieleho vína. Na Malte je niekoľko vinárstiev, najznámejšie sú Marsovin, Meridiana, Delicata a ďalšie rodinné podniky. Všetky vyrábajú kvalitné vína bez pridaných prísad a za veľmi prijateľné ceny.
Maltské pivo Cisk je ľahké a ideálne pre stredomorské podnebie.
Nealkoholický nápoj Kinnie Maltese Lemonade je veľmi osviežujúci, jeho chuť je podobná bylinnému likéru, ale bez alkoholu. Vyrába sa podľa tajného receptu zo šupiek červených pomarančov a zmesi byliniek. Ostrov Malta je jediným miestom, kde ju možno ochutnať.
S trochou fantázie sa Kinnie dá prirovnať k rakúskemu nápoju Almdudler. Chuť Kinnie je však podstatne horkejšia.
Ako sa stravovať ako miestny obyvateľ
Malťania radi chodia do reštaurácií, ale vyhľadávajú najmä tie, ktoré sú ďaleko od turistického ruchu, t. j. na okraji miest alebo vo vnútrozemí.
Veľmi obľúbené sú všadeprítomné pekárne a cukrárne, kde si môžete dať brunch pastizzi s cappuccinom alebo vynikajúci maltský chlieb ftira.
Obvyklé ceny v reštauráciách
Večera v reštaurácii vás vyjde približne na 15 eur na osobu vrátane pohára vína, ale skôr na 20 eur. Vyššiu cenu očakávajte za čerstvé morské plody. Všeobecne platí, že v reštauráciách na plážach alebo v historických centrách miest sú ceny samozrejme asi o 10 až 20 % vyššie ako v reštauráciách ďalej od centra diania. O niečo lacnejšie sú na ostrove Gozo.
Obľúbené sú aj rôzne miestne podniky rýchleho občerstvenia ponúkajúce pizzu alebo kebab.
Príklady cien:
- Hlavné jedlo (králik alebo bragioli): 20 eur až 25 eur
- Cestoviny: 15 eur
- Ryby a morské plody: 20 eur až 30 eur
- Pastizzi alebo ftira: 1,50 eur až 3 eur
- Pizza alebo kebab (hranolky + nápoj): 15 eur
- Miestne pivo 0,5 litra: 3 eur až 4,50 eur