Maurícius - tradičné jedlo

Maurícius

Aké jedlo by ste mali ochutnať na Mauríciu? Aké jedlo sa najčastejšie predáva v miestnych reštauráciách?

Rezervujte si ubytovanie s raňajkami

Maurícijská kuchyňa

Mauricijčania jednoducho milujú jedlo, jedia celý deň a radi o ňom aj rozprávajú. Úsmev na tvári im vyčaríte, ak ochutnáte niektoré z ich tradičných jedál.

Typické maurícijské špeciality

Maurícijská kuchyňa je silne ovplyvnená indickou kuchyňou, keďže väčšina obyvateľstva je indického pôvodu. Očakávajte preto veľmi pikantné a ostré jedlá, v ktorých je všadeprítomné chilli.

Jedlá však majú kreolskú príchuť, najmä v prípade ryžových pokrmov.

Na Mauríciu žije aj početná čínska menšina, takže očakávajte čínske bistrá so smaženou ryžou, rezancami a jarnými závitkami.

Hoci sme na ostrove, miestni obyvatelia jedia väčšinou kuracie mäso, nie ryby alebo morské plody. Dôvody sú nielen náboženské (moslimovia by nemali jesť bravčové mäso, hinduisti hovädzie), ale najmä ekonomické, keďže hydina je najlacnejšia.

Hlavné jedlá

Bol renversé - typické jedlo kreolskej kuchyne, ktoré sa presne prekladá ako "obrátený tanier". Je to zmes ryže, kuracieho mäsa a potom choi vložená do misky, ktorá je na tanieri otočená hore dnom.

Briani - maurícijská verzia tradičného indického biryani, čo je kuracie alebo jahňacie mäso s vyprážanou ryžou (niekedy so zemiakmi) a jogurtom. Najčastejším korením je koriander alebo šafran.

Rougaille - veľmi pikantná (niekedy ostrá) paradajková omáčka s akýmkoľvek druhom mäsa, ktorá sa zvyčajne podáva s ryžou. Jedno z typických kreolských jedál.

Mine Fritte - vyprážané rezance, veľmi podobné tomu, čo poznáte z ázijskej kuchyne, napríklad z Thajska alebo Malajzie.

Boulettes - varené knedličky plnené rôznym mäsom, zeleninou alebo krevetami.

Fish vindaye - pikantná ryba ochutená kari.

Slané palacinky - palacinky všetkých druhov sú na Mauríciu veľmi obľúbené a slané palacinky plnené mäsom, syrom alebo indickými omáčkami sa často jedia ako hlavné jedlo.

Kari - typické indické jedlo z akéhokoľvek druhu mäsa s veľmi ostrou kari omáčkou je na Mauríciu tiež veľmi rozšírené.

Malé a rýchle pouličné občerstvenie

Na pláži alebo na trhoch často narazíte na rôzne stánky ponúkajúce rýchle a veľmi lacné miestne občerstvenie. Medzi najobľúbenejšie patria:

Dholl puri - plochý chlieb plnený typickou bengálskou omáčkou chana dal alebo žltou šošovicou.

Roti (niekedy označované ako farata) - iný druh placky ako dholl puri, je pevnejšia a chrumkavejšia a často sa na rozdiel od dholl puri plní mäsom.

Samosa - moje obľúbené občerstvenie na pláži! Chrumkavé pečivo v tvare trojuholníka plnené zemiakmi, zeleninou, omáčkami, mäsom, syrom, krevetami a rybami. Skrátka čímkoľvek!

Gato - malé pečivo v tvare polmesiaca plnené rôznymi druhmi slaných omáčok, ale niekedy sa pripravuje aj ako sladký dezert.

Ovocie - na trhoch a v stánkoch sa predáva výborne vyzerajúce a chutné ovocie za veľmi prijateľné ceny. Najobľúbenejšie sú jablká a hrušky.

Rýchle občerstvenie

Veľké západné prevádzky rýchleho občerstvenia ako McDonald's alebo KFC nájdete len v najväčších mestách alebo na letisku.

Na plážach sú však veľmi rozšírené miestne prevádzky rýchleho občerstvenia, kde si najčastejšie môžete kúpiť hamburgery, hranolky alebo kuracie mäso.

Sladkosti

Mauricijčania nemajú žiadne vyslovene typické miestne sladkosti.

Najbežnejšie sú rôzne sladké pečivo, muffiny, veľmi obľúbené sú gato a francúzske dezerty.

Nápoje

Miestni obyvatelia si najradšej kupujú limonády známych značiek, ako sú Coca-Cola, Fanta alebo Sprite.

Zaujímavé je, že okrem Coca-Coly Zero v obchodoch nenájdete žiadne sladké nápoje bez cukru.

Nasledujúce nápoje možno označiť za typicky miestne:

Alouda - sladký krémový nealkoholický nápoj z mlieka, vanilky, želatíny a vody, ktorý sa často podáva so zmrzlinou.

Maurícijský rum - rum sa destiluje na viacerých miestach ostrova a je jedným z hlavných alkoholických výrobkov.

Pivo Phoenix - najznámejšia značka piva na Mauríciu.

Kokosová voda - kokosové orechy sa predávajú na každej pláži a ich voda/mlieko je jednou z najosviežujúcejších vecí, ktoré si môžete dať počas horúceho letného dňa.

Ako sa stravovať ako miestny

Pouliční predavači, ktorí predávajú jedlo priamo zo svojich skútrov a dodávok, a malé plechové stánky s tradičnými jedlami postupne miznú na úkor kamenných obchodov a reštaurácií a, samozrejme, reťazcov rýchleho občerstvenia, ale stále ich na ostrove nájdete veľa.

Najmä na plážach sú malé stánky stále veľmi rozšírené a dokonca aj v rušných turistických lokalitách, ako je Flic en Flac alebo Trou-aux-Biches, je pouličné jedlo veľmi lacné.

Postavte sa do radu k miestnym obyvateľom a ochutnajte placky roti, malé vyprážané pochúťky samosa alebo čerstvo nakrájaný ananás. Ceny sú viac než prijateľné a čerstvosť zaručená.

Cez víkendy sa miestni obyvatelia húfne vydávajú na pikniky na plážach a často si so sebou prinášajú domáce dobroty, ktoré predávajú v provizórnych stánkoch.

Napríklad takéto skvelé jedlo som si dal pár hodín pred odletom na pláži Le Bouchon.

Bežné ceny v reštauráciách

V turistických oblastiach je množstvo reštaurácií, ktoré ponúkajú nielen tradičné miestne jedlá, ale samozrejme aj medzinárodnú kuchyňu: taliansku, francúzsku, japonskú (sushi) a mnohé ďalšie.

V drahších reštauráciách zameraných na turistov očakávajte jedlo s nápojmi a kávou s cenami okolo 400 mur.

Na druhej strane, miestne bistrá na pláži alebo na trhoch ponúkajú hlavné jedlá, ako je bol renversé alebo mine frite od 120 mur.

Malé pečivo ako samosa, roti alebo dholl puri stojí od 15 do 20 mur.

Podrobný rozpis cien, nielen potravín, je uvedený v kapitole Peniaze a ceny.

Tento článok môže obsahovať partnerské odkazy, z ktorých môže naša redakcia získať provízie, ak kliknete na odkaz. Pozrite si našu stránku s reklamnými pravidlami.

Zostali nejaké otázky?

Ak máte akékoľvek otázky alebo pripomienky k článku...

0 komentáre

Prihláste sa do služby Cestee

... celosvetovej komunity cestovateľov

Pokračovať na Facebooku

Ešte nemáte cestovný účet? Zaregistrujte sa