Grécko - tradičné jedlo

Aténska akropola

Aké jedlo by ste mali ochutnať v Grécku? Čo sa najčastejšie predáva v miestnych reštauráciách?

Rezervujte si ubytovanie s raňajkami

Grécka kuchyňa

V gréckej kuchyni sa miešajú stredomorské a orientálne chute, je ovplyvnená tureckými vplyvmi, bohatá na cesnak, olivový olej a špeciálne korenie. Ponúka široký výber zeleniny a ovocia.

Ryby a mäso sa takmer vždy grilujú, ale uprednostňuje sa jahňacie alebo baranie mäso.

Typickou zeleninou sú artičoky, tekvice, baklažány, cukety, papriky a feferónky, zvyčajne plnené alebo marinované v oleji.

Najbežnejším nápojom je víno a káva, ktoré každý Grék miluje a dopraje si ich niekoľkokrát denne.

Typické grécke špeciality

Grécko dalo svetu niekoľko známych jedál, ktoré možno nájsť po celom svete. Nezabudnite však ochutnať aj menej známe a možno ešte lepšie grécke špeciality. Pozrime sa na výber najlepších tradičných gréckych jedál.

Hlavné jedlá

Musaka - jedno z najznámejších gréckych jedál, často nazývané "balkánske lasagne". Ide o niekoľko vrstiev pečeného baklažánu (zriedkavo je to miska z baklažánu cukety) popretkávaných jahňacím mäsom a zaliatych bešamelovou omáčkou.

Gyros - obľúbené grécke jedlo rýchleho občerstvenia, ktoré sa rozšírilo po celom svete a často sa zamieňa s tureckým kebabom alebo arabskou šawarmou.

Pravdou je, že ide o veľmi podobné jedlá. Oba majú podobný základ, mäso sa pomaly opeká na rotujúcej tyči a postupne sa odrezáva. Kým gyros sa vyrába najmä z bravčového a baranieho mäsa, kebab sa pripravuje z kuracieho, jahňacieho alebo teľacieho mäsa.

Rozdielne je aj korenie; pôvodne sa výraz "gyros" vzťahoval len na korenie, ktorým sa mäso ochucuje, neskôr sa však zovšeobecnil na samotný pokrm. Grécky gyros sa zvyčajne podáva s omáčkou tzatziki a zriedkavo v pita chlebe.

Souvlaki - po gyrose pravdepodobne najobľúbenejšie grécke jedlo rýchleho občerstvenia, alebo skôr jedlo, ktoré môžete dostať kedykoľvek a kdekoľvek, od lepších reštaurácií až po najzanedbanejšie stánky s jedlom.

Souvlaki sú malé kúsky mäsa, zvyčajne bravčového alebo kuracieho, ktoré sa najčastejšie podávajú vyprážané ako špíz. Mnohé stánky a reštaurácie však ponúkajú souvlaki v pita chlebe, čo je veľmi podobné jedlu gyros v pita chlebe.

Ryby - Hoci je Grécko spojené s morom viac ako ktorákoľvek iná európska krajina a napriek tomu, že v každej gréckej reštaurácii nájdete širokú ponuku rýb a morských plodov, trochu prekvapivo nie sú medzi Grékmi až také obľúbené. Morské plody možno jedia pravidelne, ale určite nie denne.

Morské plody - okrem rýb ponúkajú všetky reštaurácie, samozrejme, aj jedlá (väčšinou šaláty) z iných morských plodov, ako sú mušle, krevety a chobotnice.

Grécky šalát - klasický grécky šalát je všadeprítomný a často sa konzumuje namiesto prílohy. Dá sa povedať, že je veľmi podobný bulharskému šopskému šalátu, len je menej aromatický. Pozostáva z kúskov syra feta, paradajok, papriky, uhoriek, olív a cibule.

Okrem tradičného gréckeho šalátu je veľmi obľúbený aj baklažánový šalát.

Predjedlá a prílohy

Tzatziki - pravdepodobne najčastejšia príloha k mäsu a iným jedlám. Tzatziki je pokrm z filtrovaného jogurtu, uhoriek, cesnaku, olivového oleja a zmesi byliniek.

Syrové alebo mäsové guľky - veľmi časté predjedlo dostupné takmer v každej reštaurácii.

Dolmades - vynikajúce ľahké jedlo na horúce dni. Dolmades sú rolky z parených viničových listov plnené najčastejšie zmesou ryže, mäty, kôpru, majoránky a korenia, zaliate citrónovou šťavou. Môžu však byť plnené aj mäsom alebo zeleninou.

Taramasalata - známa ružová pasta alebo nátierka, ktorá sa najčastejšie konzumuje s chlebom ako predjedlo. Vyrába sa zo solených údených ikier, zvyčajne z tresky alebo moriaka, ktoré sa zmiešajú s cesnakom, cibuľou, citrónovou šťavou a niekedy so strúhankou.

Avgolemono - tradičná grécka polievka, ktorá sa často pripravuje na sviatky alebo pri významných príležitostiach. Jej základom je kurací vývar, ktorý sa varí s ryžou a mäsom. Najdôležitejšie prísady, a to citrónová šťava a vajcia, sa pridávajú až na samom konci.

Sýr feta - grécky syr je jedným z najstarších syrov na svete, jeho pôvod siaha do 4. storočia pred naším letopočtom. Najznámejší je nepochybne syr feta, ktorý sa vyrába zo 70 % z ovčieho a 30 % z kozieho mlieka. Jeho tvarohová chuť je príjemne slaná a nie taká aromatická ako napríklad u balkánskeho syra.

Zapečený syr feta sa často konzumuje ako predjedlo.

Pita chlieb - tradičný grécky pita chlieb sa konzumuje doslova so všetkým, a to ako k hlavným jedlám, tak aj k raňajkám alebo desiatam. V reštaurácii si za pita chlieb zvyčajne priplatíte približne 2 eurá.

Sladkosti

Baklava - hoci baklava nie je pôvodne grécky dezert (je rozšírená na celom Blízkom východe), je to pravdepodobne najobľúbenejšia miestna sladká pochúťka. Malé kúsky filo cesta sú plnené orechmi, medom a sirupom.

Portokalopita - veľmi obľúbený pomarančový koláč namočený v sladkom sirupe, zvyčajne pomarančovom. Táto sladkosť je jednou z najčastejších raňajkových možností.

Loukoumades - malé sladké guľôčky alebo šišky vyprážané v oleji sa máčajú v mede a škorici a podobne ako baklava sú všadeprítomné.

Kataifi - chuťovo podobné baklave, ale cesto sa vyrába z jemných rezancov, ktoré sa zrolujú do guľôčky alebo valčeka, vyprážajú sa na masle a polievajú sirupom.

Tradičné grécke nápoje

Retsina - typické grécke víno (zvyčajne biele, ale môže byť aj ružové), do ktorého sa pridáva borovicová živica, ktorá mu dodáva veľmi špecifickú chuť. Retsina sa často podáva k hlavným jedlám.

Ouzo - najobľúbenejší grécky destilát s obsahom alkoholu až 48 %. Je to anízový likér ochutený (okrem anízu) ďalšími bylinkami, zvyčajne klinčekom, škoricou, feniklom alebo koriandrom. Ouzo sa často mieša s vodou alebo ľadom a Gréci si k jeho popíjaniu vždy pripravia malé občerstvenie zo syra feta, chobotnice alebo gréckej klobásy loukaniko.

Metaxa - určite najznámejší grécky nápoj na svete. Metaxa sa destiluje z niekoľkých druhov vína a má obsah alkoholu približne 38 %. Kvalita Metaxy sa hodnotí hviezdičkami od troch (najmenej) po dvanásť (najviac, ale tieto Metaxy sú vzácne a tomu zodpovedá aj ich cena). Najlepším kompromisom medzi cenou a kvalitou je 5* Metaxa.

Grécka káva - špecifický spôsob prípravy podobný tureckej káve. Zrnková káva sa varí v džezve pri nízkej teplote, čím vzniká krémová pena nazývaná "kaimaki".

Ako sa stravovať ako miestny obyvateľ

Nevynechajte návštevu typickej gréckej taverny, kde môžete ochutnať všetky grécke špeciality a možno si dať aj dezert ako pozornosť.

Gréci veľmi radi chodia do taverien, a ak sa nenachádzate vo vyslovene turistickej reštaurácii v hoteli alebo uprostred turistického centra, často bude v taverne aj v letoviskách viac Grékov ako zahraničných návštevníkov.

Malé rodinné taverny nájdete v každej, aj tej najmenšej gréckej dedine.

Objednajte si meze

Ak sa chcete stravovať ako miestni, objednajte si niekoľko druhov jedál - tzv. meze (niečo ako španielske tapas) - a potom ich nechajte kolovať okolo stola. A nerozdeľujte cenu, v Grécku platíte celkovo.

Pekárne a kaviarne

Ďalším lákadlom pre gurmánov sú vynikajúce pekárne, ktoré okrem čerstvého chleba ponúkajú aj obrovské množstvo slaných a slaných dobrôt, ktorým neodoláte.

Na každom rohu nájdete aj kaviarne s typickými gréckymi sladkosťami, kde miestni obyvatelia radi raňajkujú.

Raňajky zvyčajne pozostávajú len z kávy a po nej si Grék zvyčajne objedná nejakú sladkosť, ku ktorej si dá ďalšiu kávu alebo kapučíno.

Ak chcete zažiť pravú grécku atmosféru, vyberte sa na trhy, ktoré sa konajú aj v malých mestách, a to aspoň raz týždenne. Výborný je napríklad syr feta alebo pravý grécky jogurt či med.

Tip v reštaurácii

Vo všeobecnosti nie je v Grécku kultúra prepitného veľmi zakorenená a najmä v menej turistických tavernách sa prepitné vôbec neočakáva a nie je žiadne faux-pas, ak žiadne nenecháte.

Prepitné je bežnejšie v turistických lokalitách, ale neexistuje žiadna spoločensky prijateľná hranica. Skôr sa zvyčajne len zaokrúhľuje na najbližšiu dobre vypočítanú sumu.

Obvyklé ceny v reštauráciách

Ceny sa líšia v závislosti od lokality a ročného obdobia, ale zvyčajne sa hlavné jedlo s mäsom mimo letovísk začína na 9 eur, šalát vás vyjde na 5 eur a káva alebo pivo stojí od 2,50 eur.

Na ostrovoch a v turisticky atraktívnejších lokalitách je drahšie. Typická musaka vás vyjde približne na 8 až 12 eur, ryby a morské plody okolo 20 eur, zatiaľ čo najlacnejšie souvlaki stojí od 6 do 10 eur.

Ak sa vyberiete na nočnú zábavu, počítajte s tým, že za koktail zaplatíte okolo 10 eur.

Pred cestou si nezabudnite na internete vyhľadať odporúčania na niektoré taverny, ktoré sú v tejto oblasti obľúbené, a skúste si ich aspoň vopred rezervovať. Ak tak neurobíte, pripravte sa na niekoľko desiatok minút čakania. V niektorých tavernách sú doslova fronty.

Tento článok môže obsahovať partnerské odkazy, z ktorých môže naša redakcia získať provízie, ak kliknete na odkaz. Pozrite si našu stránku s reklamnými pravidlami.

Zostali nejaké otázky?

Ak máte akékoľvek otázky alebo pripomienky k článku...

0 komentáre

Prihláste sa do služby Cestee

... celosvetovej komunity cestovateľov

Pokračovať na Facebooku

Ešte nemáte cestovný účet? Zaregistrujte sa