Grónsko - tradičné jedlo

Aké jedlo by ste mali ochutnať v Grónsku? Aké jedlo sa najčastejšie predáva v miestnych reštauráciách?
Zistite ceny hotelov v Grónsku
Grónska kuchyňa
Grónska gastronómia je stále silne ovplyvnená tradičnou eskimáckou kuchyňou, založenou najmä na miestnych potravinách, ktoré sa dajú uloviť v Grónsku.
Preto sú najčastejšími položkami na jedálnom lístku morské plody, najmä ryby, veľrybie a tulenie mäso, krevety a vo veľkej miere aj sobie mäso.
Dánska kuchyňa je ovplyvnená najmä raňajkami a občerstvením. V Grónsku je veľmi obľúbený aj smørrebrød, otvorený sendvič, ktorý sa zvyčajne pripravuje z čierneho alebo celozrnného chleba a je obložený rôznymi prísadami od syra až po ryby.
Národné jedlo
Národným grónskym a inuitským jedlom je polievka suaasat, ktorá sa bežne konzumuje doma a ponúka sa aj v reštauráciách.
Veľmi sýta polievka obsahuje mäso z tuleňov, veľrýb alebo sobov, doplnené mäsom morských vtákov. Často sa pripravuje kombináciou všetkých uvedených zložiek.
Pridávajú sa zemiaky a polievka sa môže ešte viac posilniť pridaním ryže.
Ďalšie grónske špeciality
Na bežnom grónskom jedálnom lístku nájdete napríklad tieto jedlá.
- Čerstvé ryby - najčastejšie treska a losos
- sobie mäso - v južnom Grónsku žije značná populácia sobov a sobie mäso je po rybách najčastejšou zložkou grónskej kuchyne
- veľrybie mäso - veľmi obľúbené v oblastiach na sever od polárneho kruhu, vrátane známeho pokrmu mattuk, čo je len veľrybia koža s podkožnou vrstvou tuku
- tulenie mäso - zvyčajne sa pridáva ako príloha k polievkam alebo iným mäsovým jedlám
- Ostatné morské plody - okrem rýb a veľrýb je grónska kuchyňa veľmi bohatá na krevety a mušle
- jahňacie mäso - najmä na juhu je obľúbené jahňacie mäso s rozmarínom. Na južných ostrovoch sa totiž hojne vyskytujú ovce.
- čučoriedky a vranky - jediné jedlé ovocie, ktoré rastie vo voľnej prírode (najmä na juhu Grónska) a z ktorého sa pripravujú obľúbené dezerty
Nápoje
V Grónsku nie sú známe pivovary ani liehovary a nie sú tu ani typické miestne limonády.
Najpredávanejším sladkým nápojom je dánska limonáda Faxe Kondi.
Grónčania pijú pomerne veľa alkoholu, najmä vodku a dovážané pivo.
Typickým alkoholickým nápojom je tzv. grónska káva, čo je koktail z panákov kávy, do ktorej sa pridáva Kahlua, whisky, Grand Marnier a šľahačka.
Ako sa stravovať ako miestny obyvateľ
V Grónsku nie je veľa tradičných reštaurácií. Grónčania chodia skôr do kaviarní, ktoré nájdete vo všetkých väčších dedinách.
Lepšie reštaurácie pre turistov nájdete najmä v hoteloch.
V každom prípade sa miestni obyvatelia stravujú prevažne doma.
V Grónsku nie sú žiadne známe reštaurácie s rýchlym občerstvením.
Obvyklé ceny v reštauráciách
Večera v reštaurácii vás vyjde približne na 200 dkk na osobu vrátane nápojov.
Príklady cien:
- Hlavné jedlo (ryba alebo sobie mäso) - 170 dkk
- Cudzia kuchyňa (zvyčajne pizza alebo cestoviny) - 150 dkk
- Morské plody - 150 dkk
- Miestne pivo 0,5 litra - 70 dkk
Potraviny zo supermarketu
Supermarkety nájdete vo všetkých mestách a vzhľadom na odľahlosť Grónska od okolitého sveta sú dobre zásobené.
V najväčších mestách, ktoré majú viac ako 3 000 obyvateľov, je zvyčajne hneď niekoľko supermarketov. V týchto supermarketoch nájdete vždy najväčší výber tovaru:
- Brugseni
- Pisiffik
Menšie supermarkety v Grónsku prevádzkujú tieto značky: Pišigis Pišigis:
- Spar
- Akiki
- Pilersuisoq
Obchody majú zvyčajne veľmi široký výber konzervovaného tovaru, ryže, cestovín, zemiakov a mrazeného mäsa všetkého druhu.
Z čerstvého tovaru majú supermarkety logicky najširší výber morských plodov.
Na druhej strane, výber ovocia a najmä zeleniny je veľmi chudobný, pretože sa do Grónska dovážajú len mrazené.
Zostali nejaké otázky?
Ak máte akékoľvek otázky alebo pripomienky k článku...